Činohra DAD chystá svetovú premiéru hry Miloša Karáska

05.05.2005 Celý región

Svetovú premiéru hry Toaletárka s podnázvom Štvrté riešenie chystá na piatok 6. mája činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Text pod p...
Svetovú premiéru hry Toaletárka s podnázvom Štvrté riešenie chystá na piatok 6. mája činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Text pod pseudonymom Caspar Ester napísal Miloš Karásek a ako hosťujúci režisér ho aj s členmi súboru naštudoval a uvedie vo svojej scénickej výprave.

Toaletárka je v repertoári DAD akýmsi doplnkom k trilógii, ktorú pre činoherný súbor pripravil v tejto a minulej sezóne dramaturg DAD Vasil Turok. Tvoria ju inscenácie Hamlet, Don Quijote a Idiot. Turok konštatoval, že Karásek napísal hru priamo \"na objednávku\" DAD, čo však netreba brať v pejoratívnom význame. Karáska oslovil aj preto, lebo je autorom \"krajnej hranice provokácie\". Turok hru preložil do rusínčiny.
Karásek na predpremiérovej tlačovej konferencii v Prešove 2. mája dodal, že text písal na telo aj konkrétnym hercom. \"Druhá je vec tá, že som sa pokúsil o taký tvar, kde by boli zmiešané všetky možné žánre, to znamená od komických, burleskných, tragikomických až po úplne tragické polohy, \" dodal. Podľa neho trúfol si na to preto, lebo činoherný súbor DAD je kvalitný. Navyše chcel zavŕšiť Turokovu trilógiu, pociťoval \"vzťahovú závislosť\". Spolupracuje s DAD s väčšími alebo menšími prestávkami už asi 20 rokov. V minulej sezóne uviedla činohra DAD jeho hru Perón, ktorú aj sám režíroval.
Nový titul je zmesou očarenia divadlom a akútnym znechutením z neho. Zmes krutosti, hnusu a svinstva - ako to nazval Karásek, stojí proti ženskej kráse a čistote toaletárky v podaní Ľudmily Lukačíkovej. \"Vďaka jej tvorivému prínosu sa podarilo dopracovať k požadovanej konfrontácii, \" dodal režisér.
Scénickú hudbu skomponovali Pavel Richter a Bharata Rajnošek. V ďalších úlohách sa okrem iných predstavia Svetlana Škovranová, Igor Latta, Vasiľ Rusiňák a Jevhen Libezňuk. Postavu Boha si zahrá riaditeľ DAD Marián Marko. V hre je aj niekoľko citácií z Hamleta.
Toaletárka je 321. premiérou v 59. sezóne DAD.
(jj)
 

Vyberte región